Arbejdskurset er udviklet i 2021 og henvender sig til tandplejens AM-organisation. Kursusforløbet er introduceret og afprøvet med succes i Randers Kommunale Tandpleje og Tandplejen Syddjurs Kommune.
Fra anmeldelsen af kurset i Ansatte Tandlægers Organisations Nyhedsbrev 23. Juni 2021 er følgende sakset :
Lars Høvenhoff, Overtandlæge Randers: ”Trygve Engen og Erling Østergaard har brugt et helt liv på arbejdsmiljø, og kurset var skidegodt, det er lavpraktisk, og det er fortalt af nogen, der er helt nede på jorden i forhold til materialer og kender dem til bunds. De ved præcist hvad denne plasttype eller det her aftryksmateriale indeholder. ”… ”En af de nye ting ved den kemiske APV er, at man skal bruge oplæring og instruktion. Som nyansat og fastansat skal man introduceres i, hvordan man håndterer de forskellige materialer og hvor man finder dem på klinikken. Det handler også om, at nogle af de stoffer, vi bruger, skal substitueres. Fx flydende kofferdam, hvor man kan få en allergisk reaktion, der skal vi ind og finde ud af, om det kan substitueres. Vi kører efter et princip der hedder STOP risikoen (S= substitution Stop T= Tekniske foranstaltninger O= Organisatoriske foranstaltninger P= Personlige værnemidler)”
Skønt mange tandplejer selv har indsamlet eller investeret i de elektroniske sikkerhedsdatablade systemer er det ikke tilstrækkeligt til at honorere kravene til Den Kemiske APV.
Arbejdstilsynet beskriver i AT-vejledning C.1.3-5 ( se under fanebladet Lovgivning) de 7 elementer der skal indgå i den kemiske APV. Endvidere skal alle arbejdsprocesser underkastes STOP-princippet og endelig skal der udarbejdes planer for oplæring og instruktion af medarbejdere. Sikkerhedsdatabladene indeholder kun dele af ovennævnte krav. De mangler helt oversigtsagtige gruppe-beskrivelser, mængdebeskrivelser, præventive virkninger og indsatser, resultater af Arbejdsmedicinske undersøgelser, instruktions- og oplæringsplaner og STOP-vurderinger.
Læs mere om vores arbejdskursus under fanebladet Kursusbeskrivelser.